Nuzulul Quran, Momen Paling Berharga Bagi Umat Islam

Nuzulul Quran, Momen Paling Berharga Bagi Umat Islam

Salah satu malam paling istimewa bagi umat Islam telah datang, malam ke-17 bulan Ramadhan atau biasa kita sebut sebagai Nuzulul Quran. Nuzulul Quran adalah hari penuh dengan hikmah bagi umat Islam iaitu turunnya kitab suci Al-Quran yang menjadi petunjuk mendapat kebahagiaan dunia dan akhirat.

Walaupun Nuzulul Quran terjadi pada 14 abad yang lalu tetap saja sekarang menjadi momen yang paling berharga yang perlu diingat oleh setiap mukmin dan muslim.

Proses Kejadian Nuzulul Quran

Kitab suci Al-Quran merupakan wahyu yang diturunkan oleh Allah melalui perantaraan Malaikat paling mulia yaitu malaikat Jibril kepada baginda nabi Muhammad SAW. Peristiwa yang tidak dapat dilihat mata kasar ini atau ghaib ini disebut sebagai Nuzulul Quran.

Nuzulul Quran ditandai dengan turunnya wahyu pertama kali pada Nabi Muhammad Saw berupa surah al-Alaq ayat 1 hingga 5. Pada saat menerima wahyu pertama kali ini, Nabi tercinta Muhammad Saw dalam masa tahannus atau menyendiri di Gua Hira. Pada saat malam sunyi gelap, Malaikat Jibril menemui Nabi Saw untuk menyampaikan wahyu mulia tersebut.

nuzulul-Quran-mydebat

Dan umat Islam menjadikan momentum Nuzulul Quran sebagai hari bersejarah bagi perjalanan dinul Islam kerana al-Quran menjadi satu-satunya penunjuk jalan bagi umat manusia mendapatkan ridho Allah SWT berupa pahala dan syurgaNya kelak di hari

Hikmah Nuzulul Quran Yang Boleh Kita Ambil

Pada saat terjadi Nuzulul Quran selain turun surat Al Alaq ayat 1-5, juga terjadi proses pelantikan Muhammad Saw sebagai nabi sekaligus rasul yang merupakan manusia paling sempurna yang bertugas untuk menyampaikan risalah dan berbagai syariat Islam dalam Al-Quran kepada seluruh umat manusia di dunia hingga hari kiamat .

Maka seharusnya umat Islam, khususnya di negeri ini tidak hanya sekadar menjadikan malam Nuzulul Quran sebagai acara peringatan saja namun paling penting menjadikannya sebagai momen perbaikan diri dan masyarakat untuk kembali membumikan seluruh hukum Al Qur’an dalam kehidupan sehari-hari, bermula dari ibadah mahdhah, akhlak, dan muamalat yang terdiri dari pelbagai bidang semisal larangan riba, pergaulan masyarakat, kehakiman, politik dan lain-lain.

Kegiatan peringatan Nuzulul Quran seharusnya mengembalikan kesedaran kita bahawa wajib untuk meyakini dan melaksanakan seluruh yang ada dalam Al-Quran beserta sunah Nabi Saw. – mydebat.com

 

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih