Menyesal Tidak Mengetahuinya Dari Dulu, Inilah 7 Rahsia Mendidik Anak..

Menyesal Tidak Mengetahuinya Dari Dulu, Inilah 7 Rahsia Mendidik Anak..

7 Rahsia Mendidik Anak dari Ustaz Farid Ahmad!

1. Jika melihat anakmu menangis, jangan buang masa untuk mendiamkannya. Cuba tunjuk burung atau awan di atas langit agar ia melihatnya, ia akan terdiam. Kerana psikologi manusia ketika menangis, adalah menunduk.

2. Jika ingin anak-anak kamu berhenti bermain, jangan berkata: “Ayo, sudah mainnya, stop sekarang!”. Tapi katakan kepada mereka: “Mainnya 5 minit lagi yaaa”. Kemudian ingatkan kembali: “Dua minit lagi yaaa”. Kemudian barulah katakan: “Ayo, waktu main sudah habis”. Mereka akan berhenti bermain.

3. Jika engkau berada di hadapan sekumpulan anak-anak dalam sebuah tempat, yang mereka bising dan gaduh, dan engkau ingin memberi amaran kepada mereka, maka katakanlah: “Ayoo .. Siapa yang mau mendengar cerita saya, angkat tangannya ..”. Salah seorang akan mengangkat tangan, kemudian disusul dengan anak-anak yang lain, dan semuanya akan diam.

4. Katakan kepada anak-anak menjelang tidur: “Ayo tidur sayang .. besok pagi kan kita solat subuh”, maka perhatian mereka akan selalu ke akhirat. Jangan berkata: “Ayo tidur, besok kan sekolah”, akhirnya mereka tidak solat subuh kerana perhatiannya adalah dunia.

5. Nikmati masa kecil anak-anak kamu, kerana masa akan berlalu sangat cepat. Kepolosan dan kebudak-budakan mereka tidak akan lama, ia akan menjadi kenangan. Bermainlah bersama mereka, tertawalah bersama mereka, becandalah bersama mereka. Jadilah anak kecil masa bersama mereka, ajarkan mereka dengan cara yang menyeronokkan sambil bermain.

6. Tinggalkan HP sesaat kalau boleh, dan matikan juga TV. Jika ada rakan yang menelefon, katakan: “Maaf saaay, saat ini aku sedang sibuk mendampingi anak-anak”. Semua ini tidak menyebabkan jatuhnya wibawamu, atau hilangnya kepribadianmu. Orang yang bijaksana tahu bagaimana cara mengimbangi segala sesuatu dan menguasai pendidikan anak.

7. Selain itu, jangan lupa berdoa dan bermohon kepada Allah, agar anak-anak kita menjadi perhiasan yang menyenangkan, baik di dunia maupun di akhirat. (9kontroversi / muslimacorner)

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih