Martunis, Pemuda Mangsa Tsunami Yang Berjaya Mengikuti Jejak Cristiano Ronaldo Berkarier di Sporting Lisbon

Martunis, Pemuda Mangsa Tsunami Yang Berjaya Mengikuti Jejak Cristiano Ronaldo Berkarier di Sporting Lisbon

Awalnya, Martunis hanyalah budak lelaki biasa yang membesar di Banda Aceh, Indonesia. Seperti banyak remaja laki-laki lain, ia gemar bermain bola dan mengidolakan tokoh Cristiano Ronaldo, pemain asal Portugal yang sedang meningkat naik. Akhir tahun 2004, peristiwa bencana tsunami besar yang mengorbankan lebih daripada 230,000 orang dari 14 negara termasuk Indonesia mengubah hidupnya secara drastik.

Uniknya, ketika peristiwa malang itu berlaku, Martunis sedang bermain bola sepak dengan mengenakan kaos pasukan keseMartunis, Pemuda Korban Tsunami Yang Berjaya Mengikuti Jejak Cristiano Ronaldo Berkarier di Sporting Lisbon belasan Portugal. Saat itulah gelombang tsunami yang luar biasa besar menyapu seluruh bangunan dan manusia di kotanya. Sedihnya lagi, bencana itu mengorbankan ibu dan kedua saudara kandungnya.

Namun Martunis berjaya bertahan hidup, dan dengan sisa-sisa tenaganya budak kecil itu berlangsung di genangan air raksasa yang telah menenggelamkan seisi bandar. Selepas itu, Martinus juga masih berjaya bertahan hidup selama 21 hari dengan makan mie kering yang boleh ditemuinya serta minum air dari lopak sisa bencana! Semangat hidup dan daya tahannya memang patut diancungi ibu jari, ya. Padahal, ketika itu Martinus masih berusia 6 tahun, namun semangat juang untuk meneruskan kehidupan sungguh luar biasa.

Martunis kecil

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih