Mahkamah Persekutuan Mengekalkan Sabitan Khir Toyo

Mahkamah Persekutuan Mengekalkan Sabitan Khir Toyo

Putrajaya – Bekas Menteri Besar Selangor Dr Mohamad Khir Toyo telah gagal untuk mengetepikan sabitan untuk menggunakan kedudukannya untuk mendapatkan dua lot tanah dan sebuah unit banglo di Shah Alam.

Hakim Besar Malaya Hakim Zulkefli Ahmad Makinudin, yang mempengerusikan panel lima hakim, membuat keputusan itu selepas menolak rayuan terakhir Dr Khir itu, semalam.

Keputusan sebulat suara atas alasan pertuduhan terhadap Dr Khir tidak rosak, dan tidak ada kesilapan dalam ramuan pertuduhan yang dinyatakan Dr Khir melakukan kesalahan itu ketika dia menjadi menteri besar.

Dr Khir didakwa mendapatkan untuk dirinya dan isterinya, Zahrah Kechik, 50, dua lot tanah dan sebuah banglo di No 8 & 10, Jalan Suasa 7 / 1L melalui pengarah Ditamas Sdn Bhd Shamsuddin Hayroni.

Hartanah itu dibeli pada RM3.5mil, berbeza dengan harga RM6.5mil dibayar untuk itu oleh Ditamas pada 23 Dis 2004.

Dia melakukan kesalahan itu dengan pengetahuan bahawa Shamsuddin mempunyai urusan dengannya dalam kapasiti rasminya sebagai Menteri Besar Selangor pada masa itu.

Pada 30 Mei tahun lepas, Mahkamah Rayuan menolak rayuan Dr Khir terhadap sabitan.

Panel itu sebulat suara mengekalkan dapatan Mahkamah Tinggi dan memutuskan hakim perbicaraan tidak membuat apa-apa kesilapan dirayu dalam memutuskan untuk menolak pembelaan Khir dan mensabitkannya.

Mahkamah Rayuan turut mengekalkan perintah mahkamah untuk Dr dilucutkan hak ke atas harta yang diperolehi dan menyerahkannya kepada kerajaan, laporan The Star Online

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih