Jadual dan Tarikh Pembayaran Pencen 2017

Berikut adalah Jadual Dan Tarikh Pembayaran Pencen – Perkhidmatan secara bayaran bulanan bagi tahun 2017 untuk rujukan serta semakan anggota berpencenatau tanggungan / waris pesara dalam Jabatan Perkhidmatan Awam. Jadual pembayaran pencen yang disertakan ini adalah rasmi berdasarkan rujukan menerusi jadual yang dikeluarkan oleh Portal Pencen Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) Umum sedia maklum bahawa Jadual Bayaran Perkhidmatan.

tarikh pembayaran pencen

Pencen secara bayaran bulanan yang dikeluarkan setiap tahun telah memudahkan anggota berpencen atau tanggungan / waris pesara merancang serta menguruskan perbelanjaan Isi Rumah dengan lebih teratur dan berhemah.

JADUAL PEMBAYARAN PENCEN PERKHIDMATAN BULANAN BAGI TAHUN 2017

Jadual dan Tarikh Pembayaran Pencen 2017

Pembayaran Pencen Perkhidmatan (bayaran bulanan) anggota pencen perkhidmatan awam dibayar sebulan sekali Tarikh pembayaran pencenmasih tertakluk kepada pindaan semasa. Sekiranya terdapat perubahan, jadual / tarikh pembayaran bulanan pencenperkhidmatan akan dikemaskini dengan kadar segera Paparan jadual di bawah adalah merangkumi satu tarikh pembayaran kepada anggota berpencen atau tanggungan / waris pesara (penerima) dalam Jabatan Perkhidmatan Awam untuk seluruh negeri. Jadual dan Tarikh Pembayaran Pencen 2017

Tarikh Bayaran Pencen Bulanan Perkhidmatan Awam Tahun 2017

Jadual dan Tarikh Pembayaran Pencen 2017

Bolehkah pencen dituntut oleh orang lain selain daripada pesara?

  • Pesara / penerima pencenboleh melantik seorang wakil diri untuk membantu beliau dalam urusan pencendengan bank.
  • Tetapi pelantikan wakil diri hanya dibenarkan di bawah Skim B sahaja.
  • Untuk melayakkan wakil diri dilantik, pesara / penerima pencentersebut mestilah seorang yang uzur dan keadaan keuzurannya perlu dibuktikan melalui surat pengesahan oleh sama ada Pegawai Perubatan Kerajaan atau doktor swasta, atau Pegawai Kebajikan Masyarakat atau Pegawai Daerah.
  • Pesara / penerima pencenperlu memohon kepada Bahagian PencenJPA untuk pelantikan wakil diri tersebut melalui Borang(JPA.BP.SKP.B07).
  • Pelantikan wakil diri adalah sah untuk tempoh setahun dan boleh diperbaharui jika masih diperlukan oleh pesara. Jadual dan Tarikh Pembayaran Pencen 2017

Bolehkah pesara / penerima pencen menukar akaun bank?

  • Pesara / penerima pencen boleh menukar akaun bank mereka tetapi notis sekurang-kurangnya dua bulan secara bertulis hendaklah diberi kepada Bahagian PencenJPA sebelum akaun lama ditutup. Ini adalah untuk mengelakkan terputusnya bayaran pencen bulanan mereka.
  • Dalam keadaan di mana pesara / penerima pencenhilang buku akaun, adalah dinasihatkan agar akaun baru dibuka di bank yang sama supaya bayaran pencenboleh dipindahkan ke akaun baru tersebut.
  • Jika akaun baru dibuka di bank lain, pembayaran pencenmungkin tergendala oleh kerana bayaran pencen yang telah dihantar untuk dikreditkan ke dalam akaun lama perlu dikembalikan oleh bank berkenaan kepada Bahagian PencenJPA untuk diproses semula bagi pengkreditan ke dalam akaun baru di bank lain. Jadual dan Tarikh Pembayaran Pencen 2017.

Sumber: mysumber.com

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih