Inilah KATA-KATA Nasihat Alvin Tan TERKINI Yang Bakal Buat Ramai Orang Malaysia TERSENTAP !!

Inilah KATA-KATA Nasihat Alvin Tan TERKINI Yang Bakal Buat Ramai Orang Malaysia TERSENTAP !!

Skrg sy dah idup kat Los Angeles sorang diri utk hampir satu tahun… Sejak mula pon, aii x mintak apa2 pertolongan kewangan ataupon yg lain drp siapa2 pon, termasuk keluarga aii. Idup sy sini xlah mewah, tp sederhana shj… Kerja pon x tetap, buat part-time jd waiter kat restoran mid-range. Ada kala buatlah pelakon extra ataupon catering, dapat duit tambang extra. Duit simpanan pon xlah byk sampai ke mana…

Hari ini ada sorang pengomen, Muhammad Zulikram namanya… Dia kata, “Start from the bottom.”
Biar kata2 tu berlegar dlm minda anda sekejap…

Aku rasa kata2 dia tu sungguh bernas. Zaman ini mana ada muda-mudi yg sanggup bermula dr paling bawah? Yg lumrahnya, belia skrg nak masuk universiti… menara gading ternama… pastu bila keluar, umur baru setahun jagung darah baru setampuk pinang, pengalaman kerja pon kosong, tp nak demand gaji RM3k ke atas… Kerja kasar, x nak. Bongkak. Mesti kerja berpangkat, ada ofis dan dlm bangunan pencakar langit baru boleh… Baru style sikit. Baru boleh show off kat kengkawan, saudara-mara, girlpren, dll.

Ada pon yg ada hati nak berhijrah ke negara omputih, katanya menimba pengalaman… Tp bila diberi peluang, kerja buruh (misalnya petik buah, kerja pembinaan, jd orang gaji), katanya enggan… Dia tu mahasiswa, x buat kerja camtu. Kononnya kelasnya lebih tinggi drp orang2 yg buat kerja buruh.

Sy skrg nak sarankan semua, kadang-kala ego tu kita kena ketepikan sekejap, jgn asyik sibok menjaga muka. Klo ada peluang utk berjaya atau mencapai cita2 terpendam (contohnya, byk yg mau membuka restoran tp x sanggup bermula dr bawah dgn membuka gerai pasar malam), jgnlah kerana kita hidung tinggi kesempatan itu terlepas dr genggaman…

Sedangkan Li Ka-Shing, orang terkaya di Asia, jg menjadi buruh kasar apabila beliau baru tiba di Hong Kong selepas perang dunia ke2, apatah lg kita sbg manusia biasa. Mampukah kita melepaskan peluang utk meraih kejayaan semata2 kerana kita bimbang dipandang rendah oleh rakan2 sebaya, sbb kita sanggup mula dr paling bawah?

Prinsip hidup saya mudah sekali… Jikalau kita nak berjaya, kita kena sanggup mengharungi kesusahan hidup, termasuklah hinaan drp orang lain. Rendahkan diri kita, mula dr paling bawah. Skrg sy bagi contoh drp hidup sy:

1) Bila aku nak beli kereta kat Amerika, mmglah beria2 nak pandu Lexus lah, Porsche lah, kereta enjin V6/V8/apa kejadah. Ada jg rakan2 sebaya aku yg pinjam wang, tempoh bayaran dia 7 tahun, pandu kereta baruuu… Gaji sederhana sj tp ada hati nak berlagak kaya. Tp aku ni suka start from the bottom, maka belilah aku kereta secondhand, kereta sports convertible paling murah… harga baru $2,700. Aku bayar semua tunai, takde pinjam2, nyenyak aku tidor mlm… Dlm pada itu, aku simpan lg duit untuk beli kereta yg lebih baik.

Aku tgk orang lain pula? Fulamak, baru mula berkerja dah nak eksyen ngan kereta mewah… Bila hilang kerja ataupon accident, mcm2 lagi, mulalah drama. X sanggup langsung bermula dr paling bawah sekali…

2) Sama jg dengan kerjaya… Aku ni mmg dah lama ada cita2 nak jd pelakon Hollywood. Mmg byklah yg ejek aku, tp aku buat x dengar je… Yg aku tahu, aku tekun, sanggup bertungkus-lumus, dan xkan berputus-asa x kira apa jua berlaku. Maka mulalah aku buat mcm2 kerja pelakon ekstra. Kekadang kerja aku berdiri di latar belakang je, bayaran pon hanya $50. Ada byk pelakon sebaya aku x sudi buat kerja remeh camtu… Katanya, “It’s a waste of time. It’s an insult to my talent.” Maksudnya buang masa, menghina bakat dia… Tp bila aii berlakon ekstra, apa depa buat? Depa pon dok kat rumah je, x maju jgk… Sekurang2nya bila kita jd pelakon ekstra, biarpun ditengking oleh pengarah ataupon dipandang rendah oleh pelakon2 lain, kita dpt mempelajari selok-belok industri filem, kita dpt berinteraksi dgn org terkemuka dlm industri… Tp sayang seribu sayang, kerana ego ada pula yg kehilangan peluang2 keemasan ini untuk meluaskan pengalaman diri.

3) Yg kedua, ini kontroversi skt, tapi bab berdating pon kita bermula dr bawah. Xkanlah terus kita dapat berdating dgn supermodel, artis, awek cun dgn tetek mantap dan muka kiut, dan sebagainya… Kita kena training skt cara kita ngorat pompuan… dengan gadis2 yg biasa sikit. Mungkin dia gempal sikit, ataupon kulit dia ada masalah sikit, ataupon dia tua sikit, dll. Takpe lah… Kita berdating je bukan nak nikah pon. Gunalah kesempatan itu untuk membina keyakinan diri, penampilan diri, dan gaya komunikasi. Lama-kelamaan, kita akan lebih yakin, lebih bersedia utk mengorat gadis yg “atas” sikit… Aku dtg Amerika pon sama. ************* ******************** ************************* ********** Kalau aii x mula dr bawah, sampai mati pon aku xkan ada pengalaman dan keupayaan utk dpt pompuan berkualitiii…

Dahhh, aku dah taip panjang lebar, harap smua dpt pedoman/pengajaran sedikit-sebanyak. Sy skrg nak pergi majukan diri… Semoga maju jaya! ‪#‎YOLO‬

MOHON BANTU LIKE JIKA ANDA SUKA ARTIKEL INI !!

loading...

Dapatkan kisah terbaik terus ke dalam inbox email anda!