Benarkah Ramuan Bawang dan Limau Nipis Boleh Boleh Dirawat Kegagalan Buah Pinggang? INI PENJELASANYA…

Benarkah Ramuan Bawang dan Limau Nipis Boleh Boleh Dirawat Kegagalan Buah Pinggang? INI PENJELASANYA…

Seorang rakan mendapatkan mesej berantai yang mengatakan manfaat ramuan semulajadi gabungan bawang putih, bawang besar dan limau nipis. Jika ketiga bahan tersebut diblender lalu dimakan sehari 3 x 1 sudu makan dituntut berkhasiat menyembuhkan kegagalan buah pinggang. Namun benarkah ramuan tersebut boleh menyembuhkan kegagalan buah pinggang?

ilustrasi-gagal-buah pinggang

“Tidak betul. Pertama diagnosis kegagalan buah pinggang artinya tidak berfungsinya ginjal melakukan tugasnya sedangkan ramuan tadi sifatnya antioksidan. Sehingga kalau ada statement yang mengatakan menyembuhkan, itu kan terlalu tinggi, padahal ubat kimia sahaja tidak boleh menyembuhkan,” terang perunding herba, doktor Prapti Utami.

“Untuk boleh mengatakan sembuh itu harus terbukti bahawa (buah pinggang) berfungsi 100 peratus. (Mengucapkan) Statement sembuh itu harus hati-hati,” terang doktor Prapti Utami ketika dihubungi Health-Liputan6.com pada Rabu (30/3/2016).

Namun doktor Prapti mengatakan bahawa ramuan tersebut jika dimakan mungkin sekali untuk membuat keadaan tubuh jadi lebih baik. Menurutnya ketiga bahan tersebut boleh mengeluarkan racun dan mengandungi anti radang tinggi sehingga jika rutin dimakan boleh membuat keadaan tubuh jadi lebih baik.

“Gagal buah pinggang itu tidak hanya buah pinggang saja yang yang menderita, tapi ada keradangan di bahagian tubuh lain. Lalu tubuh itu penuh radikal bebas, ketika mengambil ramuan tersebut membantu racun keluar. Ketika racun keluar membuat sel-sel jadi lebih sihat kerana kotoran dibersihkan,” papar doktor yang membuka klinik persendirian di Jalan Palem Puri 2 Blok B No 21 Bintaro Sektor 9 ini.

Hasilnya daya tahan tubuh jadi lebih baik dan demikian juga dengan metabolisme tubuh, sehingga orang tersebut merasakan keadaannya bertambah baik.

Namun keadaan tubuh lebih baik tidak semata-mata kerana penggunaan ramuan ini sahaja. Doktor Prapti mengingatkan bahawa faktor lain seperti pola makan dan pola hidup amat mempengaruhi perbaikan kondisi tubuh.

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih