Keputusan Badminton Terbuka Malaysia 2017, Chong Wei Buru Gelaran ke-12

Keputusan Badminton Terbuka Malaysia 2017, Chong Wei Buru Gelaran ke-12 – Selepas menjuarai Kejohanan Seluruh England buat kali keempat di Birmingham pada Ahad, Datuk Lee Chong Wei kini mahu memberi fokus untuk merangkul gelaran ke-12 Terbuka Malaysia, bulan depan. Jaguh perseorangan negara itu berkata kejayaan di Seluruh England itu telah menyuntik semangat untuk dirinya terus menampilkan prestasi terbaik.

Keputusan Badminton Terbuka Malaysia, Chong Wei Buru Gelaran ke-12

 

“Tumpuan saya selepas ini ialah Terbuka Malaysia dan sebelum itu Terbuka India pula,” kata pemain nombor satu dunia itu sejurus tiba dari London di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di sini, Selasa.

Keputusan Badminton Terbuka Malaysia 2017, Chong Wei Buru Gelaran ke-12

Terbuka Malaysia akan berlangsung di Kuching dari 4 hingga 9 April ini manakala Terbuka India di New Delhi dari 28 Mac hingga 2 April ini.

Chong Wei berkata Seluruh England sememangnya menjadi salah satu kejohanan pilihan buat dirinya dan kecederaan yang dialami semasa latihan sebelum ke kejohanan itu sedikit mengganggu persediaannya.

Menyentuh mengenai kecederaan buku lalinya itu, katanya, ia belum pulih sepenuhnya dan ia memerlukan masa yang lama untuk pulih sepenuhnya.

“Untuk persediaan menghadapi Terbuka Malaysia, saya bergantung kepada jurulatih saya untuk menentukan corak latihan dalam tempoh dua minggu ini,” katanya seperti dilaporkan Bernama.

Keputusan Badminton Terbuka Malaysia 2017, Chong Wei Buru Gelaran ke-12

Sepanjang karier Chong Wei dalam arena badminton, beliau sebelum ini memenangi Kejohanan Seluruh England pada 2011, 2012 dan 2014.

Chong Wei sebelum ini, pernah menyuarakan hasratnya kemungkinan beraksi di Seluruh England buat kali terakhir pada tahun ini, namun kejayaan kali keempat buat dirinya itu mengubah hala tuju dan mahu untuk terus beraksi di tahun hadapan.

Pemain berusia 34 tahun itu juga berharap beliu dapat mengekalkan prestasi dan mengelakkan kecederaan yang lebih serius dalam usaha beliau untuk meraih kejuaraan di Kejohanan Dunia di Glasgow, Scotland, pada Ogos depan. Keputusan Badminton Terbuka Malaysia 2017, Chong Wei Buru Gelaran ke-12

“Saya tidak pernah menang kejuaraan dunia dan ia memberi tekanan kepada saya. Untuk itu saya perlu mengatasi tekanan ini,” katanya. – mStar.

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih