AWAS !! BERBAHAYA.. SAMPAH ELEKTRONIK JANGAN DIBUANG SEMBARANGAN ‘E-WASTE’ ((BACA SELENGKAPNYA))

AWAS !! BERBAHAYA.. SAMPAH ELEKTRONIK JANGAN DIBUANG SEMBARANGAN ‘E-WASTE’ ((BACA SELENGKAPNYA))

Indonesia terkenal sebagai orang-orang dengan budaya yang konsumtif, termasuk juga dalam penggunaan beberapa barangan elektronik, tak tahu itu alat, hp, tv jenis paling baru, computer, laptop, dan sebagainya. Sehari-hari, tentu beberapa ribu type barangan elektronik di pengeluaran serta diimport ke negeri ini.

sampah

Namun sempatkah dibayangkan, bagaimana nasib barangan elektronik sisa yang telah tidak digunakan. Sudah benarkah pengurusan sampah elektronik atau electronic waste atau e-waste di Indonesia? Sebab bila salah pengurusan, e-waste yang banyak terkandung bahan toksik serta berisiko (B3) bakal berikan kesan negatif untuk manusia.

Pengajar Jurusan Teknik Mesin Kampus Janabadra, Yogyakarta, Mohamad Syarasiro menyampaikan, sampah elektronik mesti diuruskan dengan cara benar dengan pemisahan komponen yang betul-betul selektif. Alasannya, terdapat banyak zat berisiko dalam komponen elektronik yang memerlukan rawatan dengan cara khas serta tidak boleh digabung dengan sampah lain.

“Yang pertama plastik, terutama type PVC, lantaran di dalamnya mengandungi unsur klorin yang kita semua paham kalau itu zat yang cukup berisiko untuk kesihatan, serta begitu sukar sekali terurai didalam tanah, butuh waktu puluhan bahkan juga beberapa ratus th. untuk menguraikannya, “katanya kepada” PR “.

Yang ke-2, menurut Syamsiro, timbal atau lead. Komponen ini juga begitu berisiko. Seperti dahulu didalam bahan bakar petrol mengandungi TEL (tetra ethyl lead) untuk menambah nilai oktana, di dalamnya terdapat kom-ponen timbal yang begitu berisiko untuk kesihatan manusia.

“TV serta monitor computer type CRT yang memakai tabung itu mengandungi bahan timbal. Pada masa ini memanglah telah berpindah ke jenis LCD, namun masalah beralih ke kandungan merkuri yang juga berisiko lantaran type LCD ini banyak terkandung komponen merkuri. Tidak cuma itu, dalam barangan elektronik juga ada komponen logam lain yang begitu berisiko seperti kadmium, beryllium, maupun komponen yang lain seperti BFR (Brominated Flame Retardant-red.), “papar lelaki yang sekarang ini tengah mengambil S-3 di Jabatan Enviromental Science and Technology, Tokyo Institute of Technology.

Kadmium digunakan untuk pelapisan logam, terlebih baja, besi, serta tembaga. Termasuk dalam pembuatan bateri serta plastik. Risiko dari kadmium, bila tersedut oleh, berbentuk iritatif. Dalam tempoh masa yang lama menyebabkan kesan keracunan, masalah pada system organ pada badan manusia serta haiwan.

Lantas zat berisiko yang lain iaitu arsenik yang dipakai dalam industri elektronik, diantaranya dalam pembuatan transistor, semi konduktor, gelas, tekstil, seramik, lem sampai bahan letupan. Arsenik ini berisiko menyebabkan masalah metabolisme di dalam badan manusia serta haiwan, boleh menyebabkan keracunan bahkan juga kematian.

Komponen-komponen itu, menu-rut Syamsiro, bila cuma dibuang ke tempat pembuangan akhir sampah (TPAS), bakal mencemarkan alam sekitar serta membahayakan manusia. Oleh karenanya, sampah elektronik ini mesti di proses terlebih dulu hingga boleh meminimakan kesan negatif daripada beberapa bahan-bahan toksik serta berisiko itu.

“Bahkan juga dengan cara recycling atau kitar lagi, kita dapat memperoleh kembali logam-logam itu untuk di buat komponen baru. Plastik boleh ditukar jadi bahan bakar cair setara petrol serta diesel. Kandungan klorin boleh di proses jadi HCl untuk pelbagai kepentingan industri, “katanya.

Berdasar pada data Tubuh Pusat Statistik (BPS) th. 2012 yang ditulis dari laman Yayasan Agensi Customer Indonesia (YLKI), pengeluaran elektronik dalam negeri untuk dua type barang saja, yaitu tv serta computer, jumlahnya cukup mengejutkan. Indonesia dapat menghasilkan tv sejumlah 12. 500. 000 kg per th. serta mengimport tv sejumlah 6. 687. 082 kg per th ..

Sesaat untuk computer, Indonesia boleh menghasilkan 12. 491. 899. 469 kg per th., Dengan jumlah import 35. 344. 733 kg per th .. Disamping itu, menurut data aloi Elektronik (Gabel) Indonesia, penjualan barang elektronik pada Februari 2013 nampak ada perkembangan sebanyak 20% berbanding dengan tempoh yang sama th. terlebih dulu. Jualan pada bln. Februari 2013 ini sebesar Rp2, 4 trilion, bertambah dari Februari th. 2012 lantas sebesar Rp 2, 07 trilion.

Syamsiro menyampaikan, untuk menangani persoalan e-waste ini mesti melibatkan semua pihak serta bukan sekadar jadi tanggung jawab kerajaan, tetapi juga jadi tanggung jawab pengeluar, penjual, serta orang-orang.

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih